Prima pagină > Informații utile > Ce este vinieta?

În esență, vinieta este o taxă pe care șoferii din Republica Moldova trebuie să o plătească pentru a putea circula pe drumuri. Acesta se referă la vehiculele care nu sunt înmatriculate în țară. Acestea trebuie clasificate la poziția tarifară 8703; remorcile pentru astfel de vehicule, poziția tarifară 8716; diverse autobuze cu mai mult de 25 de locuri, precum și camioane cu sau fără remorcă, tractoare cu sau fără remorcă – până la 3,5 tone, camioane fără remorcă, tractoare de la 3,5 la 10 tone (cu/ fără remorcă), tractoare de la 10 și până la 40 de tone. Plata trebuie să fie întotdeauna susținută de un certificat care va fi valabil pentru o anumită perioadă de timp.

Articolul din Codul fiscal al RM precizează toate nuanțele care reglementează utilizarea vinietelor.

Cine ar trebui să cumpere o vignetă?

Acestea sunt persoane fizice sau juridice care dețin sau au dreptul de a utiliza documente pentru vehicule clasificate în conformitate cu legea. Este necesară achiziționarea unei viniete pentru vehiculele care nu sunt înmatriculate în Moldova, dar sunt înmatriculate în alte țări, care tranzitează sau intră pe teritoriul Republicii Moldova.

Impozitarea nu este necesară pentru:

  • Persoane fizice și juridice, dacă transportul este plasat sub regim de import la vamă;
  • Reprezentanțe diplomatice, consulate, angajați ai acestora;
  • Echipamente militare străine în temeiul tratatelor la care a aderat Republica Moldova.

Sancțiuni prevăzute pentru

Mulți oameni se întreabă cum poate fi sancționat un șofer care nu are vinieta.

În cazul în care vehiculul se află în Moldova pentru cel mult șapte zile și vinieta nu a fost cumpărată, atunci:
Cuantumul amenzii va fi cuprins între 45 și 60 de unități convenționale.

În cazul în care vehiculul se află în țară de mai mult de șapte zile și nu a fost înmatriculat în țară:
Amenda va fi cuprinsă între 60 și 78 de unități convenționale.

În decurs de un an (an calendaristic), o încălcare repetată în conformitate cu partea 1 și comisă de aceeași persoană atrage după sine o amendă de 60-78 de unități convenționale – pentru o persoană fizică și de 90-10 unități convenționale – pentru o persoană juridică. – pentru persoanele juridice.

În cazul în care o persoană a fost sancționată și a fost comisă o infracțiune repetată menționată în partea 2, aceasta va avea drept consecință o amendă de 72 și până la 90 de unități convenționale (persoane fizice), 120-180 de unități convenționale (persoane juridice).

Atât impunerea, cât și executarea pedepsei nu îl eliberează pe infractor de obligația pentru care a fost impusă.
Contravenientul va trebui în continuare să achiziționeze o vinieta în conformitate cu anexa nr. 21 la titlul IX din Codul fiscal. Plata se efectuează la rata stabilită pentru fiecare perioadă de 180 de zile, fiind incluse și perioadele incomplete care urmează celor 180 de zile.

Vă rugăm să rețineți!

Este important să alegeți țara potrivită pentru a vă înregistra, deoarece funcționarii vamali vor verifica cu atenție informațiile la intrarea și ieșirea din Republica Moldova.

În cazul în care se fac greșeli la completarea datelor, o astfel de încălcare va însemna că lipsește o vinieta. Acest lucru va cauza inconveniente semnificative în cursul inspecțiilor efectuate de autoritatea de control.
Este extrem de important ca numărul de înmatriculare să fie corect. Aceste informații sunt, de asemenea, verificate la vamă. Și în acest caz, o astfel de eroare va fi echivalentă cu o vinieta lipsă.

Numărul de înmatriculare este întotdeauna indicat cu litere latine. Literele majuscule sunt folosite pentru a nu exista erori în timpul verificării bazei de date de către autoritățile responsabile.
Se recomandă introducerea IDNP al persoanei pe numele căreia este eliberată vinieta sau a numărului și seriei pașaportului. La ieșirea și intrarea în Republica Moldova, informațiile vor fi verificate de către ofițerii de poliție.

Nu faceți nicio greșeală atunci când introduceți numele titularului unei anumite viniete. Este important să introduceți adresa poștală a persoanei, astfel încât confirmarea plății să poată fi trimisă la adresa respectivă.